Ukrajina a Chevron podpísali dohodu o ťažbe bridlicového plynu

06.11.2013 Celý región

Kyjev 5. novembra (TASR) - Ukrajinská vláda a americká energetická spoločnosť Chevron dnes podpísali dohodu o prieskume a deľbe produkcie v oblasti bridlicového plynu. Je to ďalší krok Ukrajiny smerom k zníženiu svojej závislosti od dovozu plynu z Ruska, s ktorým má už niekoľko rokov spory v súvislosti s cenou za dodávky suroviny. Informovala o tom agentúra AP.

Ukrajinský minister energetiky Eduard Stavickij oznámil, že na základe dohody Chevron investuje do prieskumných prác v ložisku Oleska na západe Ukrajiny spočiatku 350 miliónov USD (259,37 milióna eur). Celkové investície by do 50 rokov by mali presiahnuť 10 miliárd USD.

Dohoda, ktorá nasledovala po podobnom kontrakte uzatvorenom tento rok s firmou Shell, počíta s tým, že Ukrajina získa z vyťaženého plynu 30 %, prípadne aj viac. Závisieť to bude od kapacity ložiska.

Aktivity Kyjeva obmedziť závislosť od dovozu plynu z Ruska nabrali na intenzite najmä tento rok. Dôvodom sú nielen dlhodobé spory za ceny za dodávky ruského plynu, ale aj najnovší tlak Ruska na Ukrajinu v súvislosti s plánovaným podpisom asociačnej dohody s Európskou úniou. Tú by Ukrajina mala podpísať koncom novembra vo Vilniuse.
 

Vyberte región